Beschermingsbewind en budgetbeheer lijken erg op elkaar. Wij noemen het daarom allebei dienstverlening. Het verschil is dat beschermingsbewind via de rechtbank loopt. Dit kan goed zijn als je bijvoorbeeld in een erg moeilijke situatie zit. Dan is het fijn als een bewindvoerder meer voor je kan en mag doen dan een budgetbeheerder. Budgetbeheer is juist makkelijker om op te starten of te stoppen omdat dat een afspraak tussen jou en ons is. In beide gevallen moeten we goed met elkaar samenwerken.
Bij budgetbegeleiding houd je zelf de controle over je financiën. Wij staan op de achtergrond voor je klaar met advies en ondersteuning bij belangrijke financiële taken. Bij budgetbeheer nemen wij juist tijdelijk of voor langere tijd de zorg voor je financiën over. Wij beheren dan je inkomsten, betalen je vaste lasten op tijd en zorgen voor overzicht, in plaats van dat je dit zelf doet.
Wij regelen in principe al jouw geldzaken. Denk hierbij aan taken zoals de belastingaangifte, de betaling van vaste lasten, bijstandsaanvragen, toeslagen, contact met instanties, schuldregeling en postbeheer. Het doel van de dienstverlening is om jouw geldzaken zo goed mogelijk op orde te houden en om je te helpen met jouw doelen.
Dit verschilt per klant. Tijdens een intakegesprek bepalen wij dat samen met jou. Het hangt vooral af van je persoonlijke situatie en jouw doelen.
Dat is afhankelijk van de dienstverlening die wij aan jou bieden.
Bij beschermingsbewind wordt er geen vaste einddatum afgesproken. Meestal duurt een traject tussen de 1,5 en 5 jaar. Uiteindelijk beslist de rechtbank hoe lang het bewind nodig is. Bij een bewind dat gestart is vanwege problematische schulden eindigt de maatregel vanzelf na 5 jaar. Als je geen schulden meer hebt dan eindigt het bewind eerder. Als het bewind op geestelijke of lichamelijke grond is uitgesproken dan is er geen vaste einddatum.
Als je voor budgetbeheer kiest dan maken wij samen met jou afspraken over hoe lang de dienst gaat duren.
Budgetbegeleiding duurt in de basis één jaar, met evaluatiemomenten om te bepalen of verlenging gewenst is. Je kan er altijd zelf voor kiezen om de budgetbegeleiding te stoppen.
Bij beschermingsbewind loopt dit via de rechtbank. Als je geen reden meer ziet voor het bewind dan kan je contact opnemen met je bewindvoerder om dit te bespreken. Je kan ook altijd zelf een schriftelijk verzoek opsturen naar de rechtbank om het bewind te beëindigen. Informatie vind je hier: Einde bewind
Bij budgetbeheer en budgetbegeleiding kunnen wij met elkaar de einddatum bespreken. Dan kiezen we een goed moment uit om te stoppen. Bijvoorbeeld na een afbouwtraject.
Ja, budgetbeheer en budgetbegeleiding kunnen schriftelijk worden stopgezet met een opzegtermijn van 1 maand. Deze periode hebben wij nodig om je financiën weer over te dragen aan jou.
Beschermingsbewind is een maatregel van de kantonrechter voor mensen die vanwege schulden of door lichamelijke of geestelijke toestand niet zelf hun geldzaken kunnen regelen. Wij voeren beschermingsbewind uit.
De Wettelijke Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) is er om schulden op te lossen als overleg met schuldeisers ("minnelijke regeling") niet werkt. Een WSNP-bewindvoerder zorgt ervoor dat de schuldeisers zoveel mogelijk geld krijgen. Wij doen geen WSNP bewindvoering.
Beschermingsbewind en WSNP gaan vaak samen. De beschermingsbewindvoerder handelt primair in het belang van de klant. De WSNP-bewindvoerder moet ook het belang van de schuldeisers goed in de gaten houden.